Psychologie van de koude grond

‘Hoe kinderen betekenis geven aan de verhalen, stelt ons in staat te voorspellen hoe hun hersenen groeien. Het is echt de heilige graal’, zegt neurowetenschapper Mary Helen Immordino-Yang (University of Southern California) in ‘Leren begint bij emotie. Deze neuropsycholoog legt uit waarom’.

In #YouMeVerse staan verhalen en persoonlijke ervaringen centraal in het leerproces. Emoties en bewustzijnsniveaus spelen een hele belangrijke rol in het ‘platte spelbord met 91 hexagons’​​​​. Hoe hoger de frequentie die je uitzendt, hoe groter het bereik van je gedachten, woorden en daden.

Emoties en Bewustzijnsniveaus in de YouMeVerse

Alpha Point: Vernauwd Bewustzijn

Bij Alpha Point is je bewustzijn vernauwd en gericht op het ego. Je blijft gevangen in de binnenste hexagons van de YouMeVerse. Omdat je geen vrede hebt met jezelf, kun je ook geen vrede hebben met de wereld. Als je verhaal negatief is geladen met emoties zoals angst, schaamte of schuld, zal je speelruimte psychologisch beperkt zijn. Je verhaalcirkel blijft grijs en je ziet geen mogelijkheden voor groei buiten deze grenzen. Dit zorgt ervoor dat je vast blijft zitten in een beperkte perceptie van jezelf en de wereld.

Beta Point: Neutraal Bewustzijn

“We zijn de verhalen die we leven.” ~ Ernst Bohlmeijer. Het is belangrijk te beseffen dat deze ruimte van de verhalencirkel in principe neutraal is. In een neutrale staat ben je in staat om je verhaal te observeren zonder er emotioneel in verstrikt te raken. Dit geeft je de ruimte om keuzes te maken over hoe je je verhaal verder wilt inkleuren. Het verhaal wordt daarmee een centrale metafoor met ruimte voor transformatie. Het is een overgangsfase waarin je begint los te komen van beperkende narratieven en openstaat voor nieuwe mogelijkheden. Door een ander verhaal te gaan vertellen, een meer open perspectief te nemen op je leven, verruim je letterlijk je bewustzijn.

Gamma en Omega Point: Verruimd Bewustzijn

Als je je verhaal vult met positieve emoties zoals liefde, blijdschap en vrede, breid je je bewustzijn uit en zie je voorbij je eigen narratief. Je verhaalcirkel wordt kleurrijk en je bent in staat om constructieve relaties aan te gaan met je omgeving. Dit bevordert niet alleen je persoonlijke groei maar draagt ook bij aan een positieve, collectieve ervaring.

Reflectie op Jouw Verhaal

 1. Bewustwording van Emoties:
  • Moedig deelnemers aan om bewust te worden van de emoties die ze aan hun verhaal hangen. Dit kan door middel van reflectie, journaling en gesprekken.
 2. Kleur Geven aan je Verhaal:
  • Gebruik creatieve expressie zoals kunst, muziek en schrijven om je verhaal actief kleur te geven. Dit helpt om negatieve emoties om te zetten in positieve energie.
 3. Verruimen van Bewustzijn:
  • Door mindfulness en meditatie kunnen deelnemers leren om voorbij hun eigen narratief te kijken en een verruimd bewustzijn te bereiken. Dit helpt om beperkende overtuigingen los te laten en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.
 4. Constructieve Relaties:
  • Faciliteer samenwerkingsprojecten waarin deelnemers elkaar ondersteunen en gezamenlijk werken aan positieve veranderingen. Dit bevordert een cultuur van wederzijds respect en gezamenlijke groei.

Conclusie

Het bewustzijn van de emoties die je aan je eigen verhaal hangt, is cruciaal voor je persoonlijke en collectieve groei. Door je verhalencirkel bewust kleur te geven en te streven naar een verruimd bewustzijn, kun je niet alleen jezelf maar ook je omgeving positief beïnvloeden. De YouMeVerse biedt een dynamische ruimte waarin dit proces actief kan worden verkend en bevorderd.